Alexandra Thomas bannerbild

Välfungerande team – finns det på riktigt? – Alexandra Thomas

Det finns många metaforer som kan liknas vid ett välfungerande team: det är som ett väloljat maskineri, allting bara klaffar – det går som smort, någonting med kugghjul, och så den klassiska “det går som på räls”. Men ett väloljat maskineri kan ta år att bygga upp – och tar det inte tid så kräver det åtminstone rätt förutsättningar och rätt kunskap enligt Alexandra Thomas.

Alexandra Thomas är utbildad psykolog och använder sina kunskaper inom psykologi för att coacha och utbilda kollegor till att arbeta bättre tillsammans. Att skapa välfungerande team kan låta mytiskt, men det handlar om att fokusera på relationerna mellan oss människor. Några nyckelord för Alexandra är tillit, välvilja och prestigelöshet: några ingredienser som kan göra pressade arbetssituationer lite lättare, eller få oss att arbeta tajtare när det gäller att leverera inför en deadline.

Samtidigt ska vi som kollegor och team kunna ta kritik, ge kritik, arbeta framåt, utvecklas och tjäna pengar. Vi ska må bra som människor, vara glada, kunna skratta tillsammans och separera privatlivet från jobbet. Vi ska känna oss trygga i våra roller, och en del kanske arbetar för att klättra i karriären. Och ovanpå allt detta: vara det där omtalade väloljade maskineriet.

 

Viktigt att bygga grunden till ett välfungerande team

Kan vi fuskbygga maskineriet? Eller pressa det för hårt? Ja, på ett sätt kan ett välfungerande team kollapsa om grundjobbet inte görs ordentligt. Det kan exempelvis handla om att alla behöver vara trygga i sina roller, för att undvika förvirring – “Vem gör vad?”, “Nä, det är hens ansvar”, “Va, skulle jag gjort det?”. Alla i teamet behöver också vara införstådda i uppdraget de ska ta itu med – helt enkelt, vad är det vi jobbar med egentligen? Vad ska vi göra? Alexandra menar att om det grundläggande jobbet inte är gjort, kan omvärldens press göra att ett team snarare går tillbaka i utvecklingen, än kommer framåt.

Ett team som lägger ner grundligt arbete i att vara just ett team, har stora chanser att arbeta mer effektivt tillsammans. Sen är det inte konstigt om det knakar i fogarna – men då gäller det att gå in och reparera innan det faller ihop. Att prata med varandra, arbeta med relationerna – kanske ordna en teambuilding, coach-tillfällen eller kanske boka en föreläsning med Alexandra inför ett event med företaget, där hon kan berätta mer om det mytiskt välfungerande teamet.

Vi har också många andra fantastiska föreläsare som på olika sätt kan ge dig och ditt företag verktyg, tankeställare och rätt förutsättningar för att förstärka ert team. 

Några exempel på populära föreläsare inom ämnet ledarskap är: Elizabeth Kuylenstierna, Jonas Eriksson, Emmanuel Ezra, Petra Malm, Lisa Ekström, Nicholas Fernholm, Pär Lager, Christina Stielli, Björn Hedensjö, Marie Hallander Larsson, Simon Elvnäs och Gunnar Söderström.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!