En digital moderator bannerbild

En digital moderator – Vad innebär det?

MySpeakers Sverigechef Nina Spegel och den digitala moderatorn och innehållsproducenten Beata Wickbom diskuterade betydelsen och innebörden av digital moderering.

Högre krav på digitala möten

Vi deltagare ställer högre krav på det digitala mötet, både när det gäller innehåll och förmågan att vara tydliga, kärnfulla och skapa delaktighet. Tålamodet är lägre och vi zoomar ut om det blir otydligt, oklart och enformigt. 

Det är därför oerhört värdefullt att ha en digital moderator till ditt möte eller evenemang.

Vad innebär det? En moderator som är kunnig på digitala livesändningar. Någon som ramar in mötet, som hela tiden guidar tittaren i det som händer i sändningen. Ett tryggt ankare som leder oss deltagare genom det vi ser och upplever, och som presenterar, intervjuar och berättar vad som händer, kanske någon som själv kan prata inom ett relevant område i 3 minuter då det är teknikstrul.

I digitala möten och i en tid då vi inte ses som vi brukar eller har de naturliga mötesplatserna för samarbete och arbetsglädje så behöver vi skapa engagemang, hopp och samhörighet. Både genom de ämnen som vi väljer att lyfta men också genom den form som vi väljer att sända mötet i.

Den digitala moderatorn

Den digitala moderatorn får fler deltagare att prata med varandra, dela upplevelser, intryck och reflektioner. Får det att flyta rent tekniskt, skapar tid för reflektion och paus. Viktigast kanske är att se till att “hålla i deltagarna”. Om det blir lägre energi i ett rum så zoomar människor ut men sitter fysiskt kvar och du får en till chans att vinna deras uppmärksamhet, i ett digitalt möte så är risken stor att de går iväg och sätter på en tvättmaskin i stället om det blir otydligt eller då närvaron brister. 

Vi är aningens nostalgiska kring fysiska möten. Det som händer vid kaffeautomaten, stämningen som skapas i rummet när vi är tillsammans. Och ja det fysiska mötet är grundläggande och viktigt men det behöver inte betyda att det automatiskt skapas interaktivitet, säger Beata, som har arbetat med att innovera både fysiska och digitala mötesformer. Vi vet hur dessa möten går till och det kan ibland vara en fara för interaktiviteten, det blir lätt sändare och mottagare. Det digitala mötet möjliggör tillgänglighet, många kan vara med och lyssna. Genom smarta funktioner och en digital moderator så kan man skapa bra break out rooms, säkerställa att den som talar får feedback i form av tummen upp genom gallery view, säkerställa pauser och tempoväxlingar, titta på en film tillsammans. Att hålla och driva ett digitalt möte kräver 100 % närvaro, det går inte för en sekund att släppa taget och taktpinnen. Det kräver mera pedagogik för att alla ska känna sig trygga.

Experimentera mera!

Beata sammanfattar; det är så oerhört viktigt att hålla ihop en direktsändning med interaktivitet. Ta bort vägen, rampen till det riktigt intressanta och kom dit snabbare, direkt. Uppdraget som digital moderator under en livesändning är hålla igång engagemanget och göra det härligt för mötesdeltagarna. Just nu har vi inget att förlora på att testa olika former i det digitala mötet. Experimentera och våga jobba på inlevelseförmågan. Kör 7-minutersavsnitt med riktigt bra dramaturgi, genomtänkta starter och ta dig snabbare till kärnan. Variera upplägget med debatt och intervjuer. Titta på klipp, filmer, pauser och roliga övningar. Ni som längtar tillbaka till småpratet vid kaffemaskinen, vad är det som ni längta efter och var kan ni finna det nu? Gör något oväntat, lyft luren och ring en kollega som du inte pratar med så ofta, ta en digital kaffe ihop utan att boka in det. 

Intresserad av att veta mera och boka en digital moderator?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Beata Wickbom digital moderator

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!