Rebecka Carlsson svartvit

Våra två megatrender: hållbarhet och exponentiell tech

En av våra största utmaningar idag är hur vi ska hantera klimatet. Hur ska vi kunna arbeta och leva mer hållbart för att hantera klimathotet och den globala uppvärmningen? En annan stor utmaning handlar om hur vi genom teknologi och konsumtion ska kunna möta klimatomställningen. Alltså hur kan vi utveckla produkter, teknologi och använda oss av vetenskap för att leva mer hållbart?

 

Exponentiell utveckling – vad betyder det?

Exponentiell utveckling innebär enkelt uttryckt att ett steg fördubblas varje gång det tas. En klassisk beskrivning kan vara följande: tänk dig ett schackbräde. På första rutan lägger du ETT riskorn. På nästa ruta ska det fördubblas – då blir det två riskorn. På nästa ruta ska det fördubblas – fyra riskorn. På nästa ruta ska det fördubblas igen – åtta riskorn. Och så fortsätter det. Till sexton riskorn, 32 riskorn, 64 riskorn, och så vidare. På schackbrädets sista ruta kommer du tillslut att ha (håll i dig) 9 223 37 000 000 000 000 000 000 riskorn. Arton nollor. Om vi räknat rätt, det är inte helt säkert – men det är helt säkert att det är många riskorn. Det måste inte heller vara riskorn, det kan vara steg också. Steg som du fördubblat 64 gånger. 

Poängen med exponentiell tech är att vi behöver utvecklas snabbt för att kunna möta den stora klimatomställningen. Skulle vi inte använda oss av exponentiell tech, och helt enkelt bara ta 64 linjära steg (eller ha 64 riskorn) så skulle vi inte hinna fram. Eller bli mätta. Men exponentiell utveckling är svår för oss att greppa. Det blir snabbt svårt att räkna och fördubbla siffrorna när vi kommit upp till tresiffrigt. Och därför behöver vi hjälp.

Exponentiell tech mot hållbarhet

Någon som kan mycket, mycket (MYCKET) mer om detta är Rebecka Carlsson. Inte bara kan hon mycket om just exponentiell TECH, utan hon kan också förklara hur ett exponentiellt TÄNK kan hjälpa ett företag framåt – som kan leda till hållbara lösningar, teknologisk utveckling och att företaget hänger med i växtvärken.

Ett tips är att boka Rebecka för en föreläsning inför 2022. Tänk exponentiellt (?) och gör det redan nu. Nästa år kanske blir ett exponentiellt år helt enkelt – alltså 4044? 

 

Här kan du se fler duktiga föreläsare inom just hållbarhet.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!