Sofia Rasmussen bannerbild

Så får vi medarbetarna att vilja komma tillbaka till kontoret! – Sofia Rasmussen

Den mycket uppskattade föreläsaren och trendanalytikern Sofia Rasmussen är med i en intressant artikel i Realtid, publicerad augusti 2022. Sofia har länge pratat om den moderna, nya arbetsplatsen och hur viktigt det är hitta en ”gyllene medelväg” mellan det som sker IRL och vad som sker digitalt, och som dessutom gynnar teamet. Vi sammanfattade några av våra key take-aways från artikeln nedan.

Vill du läsa artikeln i sin helhet hittar du den här.

 

The Times They Are A-Changin’ – Att förhålla sig till den ständiga förändringen

Sofia konstaterar tidigt i intervjun att det handlar om att acceptera att förändringens tid blåser. Det gäller organisationer och företag av alla storlekar, i alla möjliga branscher. Det går inte att backa tillbaka till tiden innan pandemin – men vi kan inte heller agera helt enligt den verklighet vi förhöll oss till under pandemin.

–Vissa har nu lite panik över att medarbetarna har ändrat attityder och förväntningar, och vill ha det som förr. Det blir jag lite oroad över. Det här är en fantastisk möjlighet till en positiv förändring, säger Sofia Rasmussen,

 

Våga ställa de utmanande frågorna

Vad är det som lockar med att komma in till kontoret?
Hur kan vi skapa en arbetsplats dit människor söker sig?

Det är potentiellt jobbiga frågor som varje chef och ledare behöver ställa sig. Finns det tillräckligt starka incitament och fördelar med arbete på kontoret? Inte för att det är ett måste i sig, det kan lika gärna beslutas med direktiv från ledningens håll. Men visst känns det trevligare att människor söker sig till sin arbetsplats för att de vill? Många har delat upplevelsen av ökad effektivitet hemmavid – det är en viktig sak att fånga upp. Erbjuder arbetsplatsen tiden och platsen för ”djupt fokus” och ostört arbete? På samma sätt som ett företag strävar efter en bra och sund företagskultur behövs också en arbetsplatskultur som respekterar varje individ.

Sofia föreslår i artikeln wifi-fria arbetsrum som ett alternativ.

 

Självledarskap och hemarbete

Vad är det du saknar när du jobbar hemma?

Ta till vara på de saker som gör just er arbetsplats unik. Sofia nämner i artikeln gemensam kreativitet, gruppdynamik och brainstorming som sådana saker som kan blomstra lite extra IRL. Introducering av nya medarbetare är ett annat exempel, byggandet av en lärandekultur ytterligare ett.

Ett annat trendord i dessa tider är ”självledarskap”, någonting som är extra aktuellt när det kommer till hemarbete. Det kan innebära att du i högre utsträckning behöver göra dina prioriteringar själv och att se till att du inte blir distraherad – eller för den delen tar dina pauser när du verkligen behöver det.

Sofia Rasmussen landar i att vi kommer behöver lära oss att hantera hybridarbete. Nu har vi möjligheten att ta till oss av alla de lärdomar vi har fått med oss under de senaste åren och implementera det i våra organisationer för att få ännu bättre och mer effektiva arbetsplatser.

 

Boka en föreläsning med Sofia Rasmussen!

Tycker du att ovanstående frågor är intressanta? Vill du och din organisation börja jobba med de här frågorna – men vet inte hur? Anlita Sofia Rasmussen för en workshop eller föreläsning. Hon kommer garanterat bidra med nya insikter och kunskaper.

Här kan du läsa mer om henne och göra en förfrågan.

Vill du läsa artikeln i sin helhet på Realtid hittar du den här.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!