Åsa Melin MySpeaker bannerbild

Intervju med Åsa Melin – Grundare av Klimakteriepodden

Intervju med Åsa Melin, opinionsbildare inom kvinnohälsa, grundare av Klimakteriepodden 

När Åsa Melin märkte av de första tecknen på klimakteriet förstod hon inte vad det var.

I dag driver hon Klimakteriepodden och har skapat en namn som opinionsbildare för att hjälpa andra, skapa debatt och sprida kunskap kring klimakteriet med fokus på hälsosamma och hållbara kvinnor.

Klimakteriepodden publicerade sitt första avsnitt i augusti 2017 och är en av Sveriges största poddar under temat hälsa med ca 16 000 lyssnare i veckan och långt över 2 miljoner nedladdningar. 

Varför startade du Klimakteriepodden?

– Jag var mitt inne i mitt eget klimakterium. Jag fattade att jag behövde göra något för att hantera mina symptom men det var svårt att hitta bra, uppdaterad information och jag kände mig väldigt ensam. Så jag bestämde mig för att skapa något slags facit till klimakteriet med svar och lösningar. Det här händer med kroppen och så här gör man för att bli av med symptomen, typ. När jag startade podden var ämnet både skämmigt och ouppmärksammat. Nu är det bättre och det är fantastiskt att ha varit med och gjort skillnad.

Vilka livsstilförändringar har hjälpt dig?

– Jag har lärt mig mycket kring vad som skapar stress och skaffat verktyg för att tygla den. Sömn och återhämtning har prioritet. Jag ser till att röra på mig dagligen, även om det ibland bara är en promenad. Jag gör plats för kondition, jobbar med min rörlighet och muskelmassa. Jag äter sundare och har lärt mig vad min mage, psyke och kropp tål och vad som ger energi och balans.

Vad är din största lärdom?

– Att alla kvinnor går igenom ett unikt klimakterium. Men också att makten över min egen hälsa ligger hos mig själv. Det är obekvämt att rannsaka sig själv, men alla kan göra någonting för att må bättre och ingen kommer tacka dig för att du bara biter ihop och lider i det tysta.

Vi behöver uppmärksamma den här fasen på ett bredare plan. Man kan behöva stöd från familj och vänner men även på arbetsplatsen, där vi måste bli bättre på att se tecknen när en kvinna kämpar med sina utmaningar. Det finns otaliga exempel på kvinnor som hamnar i långvariga sjukskrivningar som är grundade i stress och kognitiva symptom som i sin tur ofta börjar med sömnproblematik till följd av hormonsvikt. 

 


Åsa Melin är en uppskattad föreläsare och moderator som på ett förtjänstfullt sätt fokuserar på kvinnohälsan ur ett brett perspektiv. På scen är Åsa snabb, energisk och använder ofta sig själv och egna erfarenheter som exempel med en lagom portion humor och självdistans.

Åsa Melin är idag 55 år, är gift och har ett stort intresse för hälsa även på fritiden, där löpning är en favoritsyssla. Åsa är sommelier och gillar inte bara att matcha mat och vin utan även inspirera till att laga bra, enkel, energigivande och nyttig mat (se @klimakteriekocken på Instagram). Åsa spenderar gärna tid med familj och vänner, återhämtning sker genom olika former av friluftsliv, helst i skogen.

Läs mer om Åsa här >>

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!