Ideas-blog

Hjärnan är analog men vi jobbar med digitala resurser – Mike Florette

Mike Florette, som föreläser om bl a hjärnan och digitaliseringen, berättar att vår analoga hjärna, som egentligen består av tre stycken hjärnor, har funnits i miljontals år. Den här supermaskinen fattar beslut, bearbetar information och hjälper oss att navigera i vår nya digitala verklighet. Det är ett tufft arbete för hjärnan att klara av, menar han, men säger samtidigt att forskning har visat att vissa delar av hjärnan ganska snabbt har anpassat sig till den digitala verklighet som vi nu i överflöd lever i. Den delen av hjärnan som kallas ”reptilhjärnan” och är 250 000 000 år gammal är dock inte lika anpassningsbar. Den är fullt upptagen med att parera ”tigrar” och ”lejon”  och struntar mer eller mindre i bloggar, vloggar och instagram. Dagens ”tigrar” och ”lejon” består numera av amorteringar, livspussel och orimliga deadlines i en rad projekt på jobbet.

Vår gamla hjärna

Däggdjurshjärnan däremot, det limbiska systemet, som är 50 000 000 år gammal, processar känslor och när vi kommunicerar med andra människor så gör vi det från däggdjurshjärnan.  Det är en utmaning i den digitala kommunikationen där känslouttrycken i det närmaste försvinner helt. Visst försöker vi med våra emojis men det blir så lätt fel. Vem har inte av misstag skickat en sur gubbe istället för en glad av misstag och fått ett mejl tillbaka bestående av tio frågetecken?

Den nya hjärnan, neocortex är bara 40 000 år ung och här finns våra kognitiva förmågor  som minne, lärande och exekutiva förmågor. Den här delen har faktiskt hjälpt oss att uppfinna alla digitala verktyg och resurser och den delen är otroligt anpassningsbar i jämförelse med de andra delarna.

Det är först när vi lär oss kombinera det logiska tänkandet med känslorna som vi kan bli framgångsrika digitalt, menar Mike Florette. Än så länge finns det inga digitala verktyg som i sig själva kan förmedla känslor som människan kan. Så genom att förstå och skaffa mer kunskap om vår analoga hjärna kan vi se vilka möjligheter som öppnas med digitaliseringen.

Det skulle kunna bli som att köra en Jaguar utan drivmedel – en fantastisk digital framtidsvision, avslutar Mike.
Mike Florette är
föreläsare, författare och utbildare.

Läs mer och boka Mike här.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!