Brain!

En analog hjärna i en digital tid – Anna Tebelius Bodin

Onsdagen 18 maj hade vi det stora nöjet att få presentera Anna Tebelius Bodin som frukostföreläsare hos oss på MySpeaker! Anna körde via Zoom och att intresset var stort märktes inte minst i chatten med alla frågor om hjärnan. 

Anna har sedan sin examen från Harvard University föreläst för myndigheter och näringsliv om psykologin bakom välbefinnande, ett gott ledarskap och självledarskap. Oavsett ämne, utgår hon alltid ifrån hjärnan och relaterar beteenden, känslor och tankemönster tillbaka till hjärnans system. Det handlar om reaktioner, hur vi tänker eller lär, men också om våra möjligheter att påverka våra upplevelser.

Hennes senaste bok ”Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron”, nådde förstaplatsen på Adlibris och samtidigt hedrades hon med årets Mensapris för sin spridning av kunskap om hjärnan.

Anna menar att ju mer vi människor förstår hjärnan, desto mer förstår vi oss själva – och varandra.

I frukostföreläsningen gick Anna igenom en modell hon använder för att visa på hur hjärnan fungerar i vår digitala tid (spoiler alert; den fungera ungefär som den gjorde för många tusen år sedan även nu). I en vardag när många saker pockar på vår uppmärksamhet och såväl nutid och framtid är en ständig stress, kan vi genom att lära oss några tricks hantera situationer som vi uppfattar som obekväma eller läskiga.

Dopamin, noradrenalin, adrenalin och kortisol, alla dessa substanser påverkar hur vi agerar och hur vi mår. Hamnar vi i en stressad situation eller känner oss obekväma och rädda så tänker vi sämre, det är nog en känsla de flesta av oss kan känna igen oss i. Vi blir helt enkelt blockerade att tänka logiskt, empatiskt och klart.

Här delade Anna med sig av ett guld-tips: Stanna upp och fråga dig själv, ”är det här farligt?”.

Bara genom att stanna upp och ställa den frågan i en stressad situation sänker nämligen kortisolet, och det blir lättare att tänka lite bättre igen.

Som Anna uttryckte det, ”Farligt är inte farligt om det inte är livsfarligt.”

Här kan du läsa mer om Anna Tebelius Bodin!

Vill du göra en förfrågan? Kontakta oss här!

Anna-Tebelius-Bodin-profilbild

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!