Thord Eriksson bannerbild

Thord Eriksson - Talare

Författare och journalist

Våren 2017 lär Thord Eriksson känna Aria, en sjuttonåring från Afghanistan som fått avslag på sin ansökan om asyl. Två år tidigare hade han i likhet många andra kommit ensam till Sverige.

När Thord tar del av Arias avslag tror han först att ett misstag har begåtts. Men snart förstår han att Aria är långtifrån den enda tonåringen som inte fått sin sak rättssäkert prövad.

I sin bok ”Dom som stod kvar” (Natur & Kultur, 2019) skriver Thord Eriksson om Aria och andra unga människor i hans situation. Han skriver också om de vanliga svenskar som tar det ansvar som samhället avbördat sig och kämpar med att ingjuta hopp i de alltmer desperata ungdomarna.

Med boken som utgångspunkt är Thord Eriksson en flitigt anlitad talare. Hans föreläsning handlar om Sverige efter 2015, hur samhället gick från ”mitt Europa bygger inga murar”-retorik till en politik som innebär flyktingmottagande på EU:s bottennivån – och att civilsamhällets frivilliga hjälpare därför har tvingats kliva fram och ge den hjälp som samhällets institutioner till stor del har avbördat sig.

Föreläsningen kretsar kring vanliga människor som gör ovanliga saker, som bokstavligen upprätthåller livsgnistan hos en grupp som är svårt drabbad av psykisk ohälsa och där självmordsfrekvensen under en period saknat globalt motstycke, enligt forskare på Karolinska institutet.
Det är också en berättelse som inger hopp, om vad människor faktiskt klarar av om de måste och vad mänskliga relationer gör för förståelsen över etniska, kulturella och religiösa gränser och vad det kan innebära för den så omtalade integration debatten ofta handlar om. Sedan utgivningen av ”Dom som stod kvar” i september 2019 har Thord Eriksson pratat i ett fyrtiotal sammanhang. Hans uppskattade föreläsning skakar om, berör och upprör. För de som inte på nära håll har följt historien om de ensamkommande ungdomarna och civilsamhällets envisa strävan, är det ofta en ögonöppnare.

Det är en annan historia om Sverige efter det stora flyktingmottagandet än den som annars brukar berättas.

Thord Eriksson arbetar för närvarande – senhösten 2021 – med en ny bok om händelseutvecklingen i Afghanistan, det land där de flesta ensamkommande barn och ungdomar är medborgare. Boken, som planeras vara färdig för utgivning hösten 2022, kommer att kretsa kring de som lyckades ta sig ut ur landet innan talibanerna tog kontrollen i augusti 2021, de som blev kvar och de som hela tiden har befunnit sig här i Sverige – men med utvisningsbeslut hängande över sig.

Thord Eriksson är journalist och författare. Tidigare har han skrivit boken ”Folk dör här – en pappa, två äldreboenden och välfärdens framtid” (Natur & Kultur, 2014), om svensk äldreomsorg.

Boka en inspirerande föreläsning med Thord Eriksson hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Dom som stod kvar - civilsamhället och flyktingarna

Thord Eriksson profilbild

Thord Eriksson

Författare och journalist

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: