tarik saleh - banner

Tarik Saleh - Talare

Konstnär, filmregissör och manusförfattare

Tarik Saleh är en svensk filmregissör och TV-producent som arbetar över hela världen.

I sin roll som föreläsare berör han ämnen som kretsar kring kommunikation, ledarskap, storytelling och berättelsens roll i vår samtid. Han delar med sig av sin egen spännande historia och ger perspektiv på den balansakten som skapande innebär, i gränslandet mellan industri och kreativitet.

Han började sin karriär som graffitikonstnär och har bland annat skapat målningen Fascinate i Bromsten, en målning som sedermera blev K-märkt. I början av 1990-talet sökte han sig till sin fars ursprungsland Egypten, där han studerade på konstskolan i Alexandria och var med i uppstarten av tidningen Alive. I Sverige gav han senare ut tidningen Atlas och har även arbetat som grafisk formgivare på Sveriges Television.

Tarik Saleh blev känd för en större publik som programledare för samhällsmagasinet Elbyl (1996-1998) på SVT. För SVT producerade han tillsammans med Karin af Klintberg programmet Världens modernaste land med Fredrik Lindström och var dessutom med och skapat det välkända kulturprogrammet Kobra.

Flera av Tarik Salehs filmer har blivit prisbelönta både i Sverige och internationellt.

Hans film The Nile Hilton Incident har bland annat belönats med The World Cinema Grand Jury Prize på The Sundance Film Festival. Filmen vann fem guldbaggar och Tarik var nominerad i kategorin Bästa Regi. Han har regisserat den flerfaldigt prisbelönta animerade filmen Metropia, med skådespelare som Vincent Gallo, Juliette Lewis, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård och Udo Kier som röster. År 2011 regisserade Tarik Saleh musikvideor för Lykke Li, däribland Sadness is a Blessing med Stellan Skarsgård. Den uppföljande videon, Follow Rivers har över 80 miljoner visningar på YouTube. År 2017 regisserade Tarik avsnitt av den prisbelönta HBO-serien Westworld, med stjärnor som Ed Harris och Anthony Hopkins. Han har regisserat Hollywoodfilmen The Contractor (2022), med Chris Pine, Ben Foster och Kiefer Sutherland.

Mycket internationell uppmärksamhet och flera priser har de dokumentärfilmer han skapade tillsammans med Erik Gandini fått, däribland Sacrificio – Vem förrådde Che Guevara? (2001) och GITMO – New Rules of War (2006), om Guantánamobasen.

2022 är Tarik Saleh aktuell med filmen Boy from Heaven. Filmen fick pris för bästa manus vid filmfestivalen i Cannes och är Sveriges Oscarsbidrag. Salehs thriller utspelas i ett politiskt oroligt Kairo och har mottagit fina recensioner både i Sverige och internationellt.

Boka en inspirerande föreläsning med Tarik Saleh hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Berättelsens makt | Att leda i kaos | Från vision till verklighet | Film, en brottningsmatch mellan konst och industri | Berättelsens historia och framtid

Tarik Saleh

Konstnär, filmregissör och manusförfattare

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: