Simon Kyaga bannerbild

Simon Kyaga - Talare

Överläkare, föreläsare och författare

Simon Kyaga är överläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm, och både medicinsk och filosofie doktor i epidemiologi. Som ung läkare och blivande psykiatriker kände Simon till de fascinerande historierna om Strindberg, Hemingway, Mozart, van Gogh och Einstein – kreativa genier inom vitt spridda områden. Inte bara kända för sina livsverk, utan också för sina dramatiska livsöden. Efter att själv träffat flera patienter med exceptionella kreativa talanger blev han mer och mer intresserad av tanken att alla genier skulle vara ”galna”.

Tillsammans med sina forskarkollegor tog han reda på svaret, de började undersöka sambandet mellan psykisk sjukdom och kreativa yrken. Vad är myt och vad är verklighet när det kommer till ”det galna geniet”? 2012 publicerades den största studien någonsin kring kopplingen mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Studien innefattade över 1 miljon svenskar. Resultatet spreds snabbt över världen. Mer intressant forskning följde och under 2014 publicerade Simon Kyaga och hans kollegor en studie kring kopplingen mellan ledarskapstalang och bipolär sjukdom.

Simon Kyaga menar att vi hela tiden balanserar på gränsen mellan kreativitet och galenskap, det som är mänskliga drag och det som är sjukdom.

Med en gedigen medicinsk bakgrund, sin erfarenhet från forskning och sitt stora intresse för det mänskliga psyket ger Simon en spännande inblick i ett evigt aktuellt ämne – kreativitet och psykisk hälsa. Hans föreläsningar bidrar med både perspektiv och insikter.

Simon Kyaga är även författare, föreläsare, medicinsk rådgivare åt Otsuka Pharmaceutical och sekreterare i Psykiatrifonden. Han var tidigare vetenskaplig sekreterare för Sveriges Läkarförbund och sommarpratade i P1 2014.

Boka en inspirerande föreläsning med Simon Kyaga hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Det galna geniet

Simon Kyaga profilbild

Simon Kyaga

Överläkare, föreläsare och författare

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: