Rune Larsson har kallats Sveriges uthålligaste man. Epitetet har han fått efter att ha varit pionjär inom svensk ultradistanslöpning och tänjt gränserna för vad man en gång trodde var möjligt att orka. Han hade svenska och nordiska rekord på sträckor längre än maraton i tre decennier och har mera än någon annan spridit sina kunskaper om konsten att orka, och även använt det han lärt sig till att göra flera spektakulära äventyr, så som att ro tvärs över Atlanten, springa från kust till kust över Amerika, eller att springa från Portugal till Sverige.
Rune menar att vi människor och vår motivation i stor utsträckning styrs av våra attityder, och att dessa går att påverka. Vissa människor hämmas av en offerattityd, där de förväntar sig att andra ska kämpa ner de motstånd de möter i livet. Offrens motsats är fighters som tar sig an problemen ensamma eller tillsammans med andra människor. Enligt Rune kan vi ganska enkelt få oss själva och i viss mån andra personer i vår omgivning att bli mindre offer och mera fighter. Uthållighet, som Rune passionerat studerat och utforskat i 40 år, handlar till stor del om just fighterattityd, samt en stark motivation som grundar sig i en tydlig och fungerande målsättning byggd på att man vill, tror och är beredd att göra det som krävs.
Fler exempel på vad Rune föreläser om är hur man kan vara med och skapa framtiden. I mitten av 1980-talet fanns det bara några tiotal svenskar som sprang löpartävlingar längre än maraton, och de som ägnade sig åt att springa ultradistans betraktades som galningar. Då bestämde han sig för att vara med och göra sporten ultradistanslöpning till något stort och allmänt accepterat. För att nå det målet använde han sig av en formel: kommunicera, motivera och arrangera. Kommunicera att det är en bra idé att springa långt, motivera enskilda löpare att tänja sina gränser, och arrangera så att förutsättningar och kunskap finns för de som vågar sig på lopp längre än maraton. Idag har vi nästan 10 000 svenskar som springer ultradistanslopp. Formeln kommunicera, motivera och arrangera fungerar i alla möjliga sammanhang i livet, vilket Rune ger exempel på i sina föreläsningar.
När Rune föreläser om konsten att skaffa en fysisk livsstil och behålla den handlar det om att man ska göra träningen så enkel och rolig som möjligt, och att det man gör ska berika och inte begränsa livet. Just enkelhet och glädje är hans ledstjärna, och det förmedlar han i boken Löparglädje, som inspirerat många att börja motionera.
En föreläsning med Rune Larsson är alltid underhållande och lärorik. Han använder sällan Powerpoint, utan förlitar sig mera på klassisk retorik och humor. Vad föreläsningen ska handla om görs upp tillsammans med beställaren. Föreläsningarna kan variera mellan 20 minuter och tre timmar, allt enligt önskemål.