Mustafa Can bannerbild

Mustafa Can - Talare

Författare, journalist

Hyllad, flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare.
Varje gång Mustafa Can föreläser eller skriver utgår han alltid från en grundprincip: det intressanta är inte att besvara frågor – men väl att väcka frågor. Inbjuda till fortsatta samtal. Vare sig Mustafa inspirationsföreläser om värderingar, inkludering, mångfald och kultur eller om identitet, språk, kommunikation- och svenskhet utgår han alltid ifrån ett jordnära personligt perspektiv. Och på ett sätt att människor oavsett klass, geografi, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning kan känna igen sig.

Mustafas Cans nyfikenhet att lära känna uppdragsgivarna och deras verklighet gör att han alltid är i tät dialog inför föreläsningarna, för att därmed också kunna anpassa sina föreläsningar beroende på sammanhang och kundernas behov.
Mustafa är mycket uppskattad för att han med en unik berättargåva, smittande energi och lika delar allvar och humor ger nya, inspirerande och tankeväckande perspektiv. Utan att tråden tappas är det ofta tvära kast i en och samma föreläsning: ena stunden reflektioner kring hur man som flykting blir Västgöte, och i nästa varför vår tid präglas av rädsla och misstänksamhet.

Drömmar, längtan och livskraft varvas med stora samtida frågor som:
”hur skapar vi en gemensam social ansvarskänsla när vi inte har samma kulturella, religiösa, ideologiska, ekonomiska och sociala referenser?”
En lovsång till Det Nya Landets kulturarv och vad ett ”Svenssonhjärta” är och hur det doftar varvas med reflektioner om förhållandet mellan språk och makt, språk och identitet och mellan språk och skam och framtid.

Mustafa Can har varit en naturlig del av den svenska offentligheten i snart 20 år. Han har hela världen som arbetsfält. Han har varit Sommarpratare tre gånger och Vintervärd en gång. Hans Sommarprogram från 2003 anses vara det mest uppmärksammade någonsin. Hans senaste bok ”Tätt intill dagarna” blev en succé både försäljningsmässigt och bland kritiker. Han har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Mustafa är mycket van att genomföra seminarier och intervjuer på scen och går även att anlita som påläst, lyhörd och driven moderator och konferencier.

 

Aktuella föreläsningar

INKLUDERING – VARFÖR DÅ?

Inkludering – det låter vackert och ansvarsfullt i arbetsplatsens policydokument. Men vad tjänar företaget/myndigheten egentligen på inkludering? Varför råder det så många missuppfattningar om ”inkludering”? Det heter att ”alla är lika”. Men mångfald och inkludering förutsätter att omfamna idén ”Nej, alla är inte lika.”

När vi öppet känner igen och erkänner skillnader – i etnicitet, kultur, religion, kön, ålder, klass och förmåga – kan vi börja leta efter något som är värt att arbeta tillsammans för.

Frågan är inte “Gillar vi varandra?” utan “Kan vi leva och verka med varandra – utan att behöva älska varandra?”

SLÖSA ALDRIG BORT EN KRIS

Pandemin påminner människan om hur sköra vi är när naturen blåser på oss. Men kan den lära oss något om hur vi ska leva våra liv i ljuset av vår nyupptäckta sårbarhet som art?

I sin nya föreläsning ”Slösa aldrig bort en kris” tar Mustafa Can avstamp i tiden vi lever i för att reflektera kring hur kriser avslöjar något väsentligt om vårt samhälle men främst om våra relationer.

En både personlig och poetisk, existentiell och jordnära föreläsning om hur Coronakrisen är den händelse i modern tid som mest konkret visar hur sammanlänkade vi människor är till varandra – oavsett avstånd, etnicitet, religion, ideologi, ålder, kön eller sexuell läggning. Om hopp, framtidstro och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.

Boka en inspirerande föreläsning med Mustafa Can hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Slösa aldrig bort en kris | Inkludering - Varför då?

Mustafa Can profilbild

Mustafa Can

Författare, journalist

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: