John Mellkvist bannerbild

John Mellkvist - Talare

Seniorkonsult

Den nya åldern

Ålderism är en liten del av åldersbegreppet, men en allt hetare sådan när vi lever och arbetar allt längre. Hur ser vi på vår ålder, vår förmåga över tid och vår personliga utveckling?

I samtalet om ålderism syns både segdragna utmaningar och nya, positiva tankegenombrott. De flesta är med på att vi mår bäst när människor i olika åldrar möts, inspireras och lär av varandra, men ändå landar vi bevisligen så lätt i fördomar och snäva stereotyper, i arbets- och samhällsliv. Hur ändrar vi på det?

”Ålderism” kan sammanfattas ”stereotypa föreställningar eller diskriminering som utgår från en människas ålder”. Begreppet myntades redan 1969 av den amerikanske psykiatern Robert N Butler, men har fått förnyad och förstärkt aktualitet med en snabbt åldrande befolkning i stora delar av världen. Världshälsoorganisationen WHO har nyligen lyft ålderismen till en global utmaning och efterlyser strategier och initiativ på nationell basis, då åldersrelaterade fördomar årligen orsakar enorma hälsokostnader.

2017 bestämde sig John Mellkvist för att ge ålderismen i Sverige en ordentlig match. Strategin blev att skriva något varje dag i sina egna kanaler. På kort tid blev John Sveriges kanske starkaste röst i åldersfrågor och har medverkat flitigt i morgonsoffor och andra medier.

John Mellkvist är författare till boken ”Välj din ålder”, handplockades av regeringen till Delegationen för senior arbetskraft (2018-2020), utsågs till Årets Superkommunikatör 2019 av tidningen Resumé samt var finalist i Årets Opinionsbildare samma år. John arbetar till vardags som seniorkonsult på Kommunikationsbyrån Kreab och är tillsammans med Inhouse AB medgrundare till Erfarenhetsstiftelsen och tillika juryordförande i Senior Talent Award, en utmärkelse instiftad av Sveriges Marknadsförbund.

I sin föreläsning tar John Mellkvist dig med på en inspirerande resa via levande exempel, egna reflektioner, pågående attitydförändringar och aktuell forskning som förklarar varför åldersfrågorna boomar just nu och varför både yngre och äldre generationer har bättre förutsättningar och fler anledningar än någonsin att samarbeta.

Boka en inspirerande föreläsning med John Mellkvist hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Den nya åldern | Välj din ålder

John Mellkvist profilbild

John Mellkvist

Seniorkonsult

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: