Jack Werner bannerbild

Jack Werner - Talare

Journalist och författare

Jack Werner är journalist och författare.

2014 lanserade han och två kollegor Viralgranskaren på tidningen Metro. Fokuset var källkritik, och i Viralgranskaren tittade de på felaktigheter som spreds i sociala medier. Viralgranskaren fick 2014 Stora journalistpriset med motiveringen att den ”skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen”, och blev av Vetenskap och folkbildning utnämnt till Årets folkbildare.

Du känner säkert igen Jack Werners röst från SR-podden Creepypodden, som han är programledare för sen 2015.  Creepypodden handlar om mer eller mindre moderna vandringssägner, om kusliga världar med spöken, mystiska varelser och övernaturliga händelser.

2014 kom hans första bok ut, Creepypasta – spökhistorier från Internet, och 2018 kom hans andra bok, Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå, om myter på nätet, fejkade historier och vikten av källkritik. Jack Werner är även medförfattare till boken Källkritik, skriven med Torsten Thurén, där han diskuterar källkritiska problem relaterade till sociala medier. Boken är uppbyggd kring ett stort antal konkreta exempel hämtade från en rad olika områden, som arkeologi, historia, antropologi, rättsväsen och journalistik.

I Jacks föreläsning ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” sätter han fingret på det problematiska i att hämta sina nyheter från sociala medier. Hur vet du vad som är sant eller falskt?  Och vad gör internet med vår verklighetsuppfattning?

Jack visar på påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner, och berättar om internets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen.

Boka en inspirerande föreläsning med Jack Werner hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

Jack Werner profilbild

Jack Werner

Journalist och författare

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: