Göran Rosenberg är en av Sveriges mest uppskattade journalister och författare. Han är en välkänd journalistisk profil som varit verksam i press, radio och teve i dryga 40 år.
Under 90-talet var Göran Rosenberg chefsredaktör för tidskriften Moderna Tider, som har också var med och startade. Sedan 1999 är Göran fristående journalist och författare. Han har bland annat mottagit Stora journalistpriset, Augustpriset (för boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz), Publicistklubbens stora pris, Samfundet De nios essäpris, ett essäpris från Svenska akademien och Gerhard Bonniers pris för kulturjournalistik. År 2000 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Dokumentärfilmen ”Den svarta staden med det vita huset” som Göran gjorde tillsammans med fotografen Mats Lund, belönades 1990 med en guldnymf vid tevefestivalen i Monte Carlo och en film (tillsammans med Peter Berggren) om kompositören Viktor Ullmann, ”Goethe och Ghetto”, med en guldkristall vid tevefestivalen i Prag 1996.
I Göran Rosenbergs bokproduktion märks idéhistoriska essäboken ”Friare kan ingen vara. Den amerikanska idén från revolution till Reagan” (1991, Norstedts, återutgiven på Bonniers 2004 och 2008), 1993 debattboken ”Medborgaren som försvann” (Brombergs), ”Tankar om journalistik” (2000, Prisma, också på danska och norska) och 2003 den mycket uppmärksammade ”Plikten, profiten och konsten att vara människa” (Bonniers, också på danska och norska). Hans bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (Bonniers) tilldelades Augustpriset i skönlitteratur för 2012 och har översatts till över 10 språk. Görans senaste bok är ”Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek” (Bonniers 2021). Den har under 2022 belönats av Svenska Akademien med Axel Hirsch pris för en “levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde”, och av Kungliga vetenskapsakademien med Letterstedtska författarpriset.
Göran Rosenberg är en ofta anlitad moderator och föredragshållare, också på engelska.
Hans breda erfarenhet gör att han föreläser om en rad olika ämnen, däribland politik, mångfald, forskning och etik, demokratins kris och möjligheter och mediesamhället.
Foto: Cato Lein.