Skip to content
Meny
Stäng
Talare

Fredrik Sträng

Fredrik Sträng är Närkes-killen som var mobbad, notorisk höjdrädd och som gick i terapi för sin dödsångest till att bli Skandinaviens främsta höghjödsklättrare med bl.a. 9 toppar ovanför 8000 m och ett Guinness världsrekord i bagaget. Efter klättringar på liv och död, där Mount Everest var ett av bergen som han bestigit, så vet han att sin inställning avgör om han lyckas eller misslyckas, om han överlever eller inte.

”Ett berg blir inte mindre brant bara för att jag ältar. Det jag kan påverka är mitt förhållningssätt till lutningen” – Fredrik Sträng

Målsättningar, drivkrafter och strategier

Rädslor är en konstruktion, fara är verklig. När vi ser skillnaden så öppnas en värld av möjligheter. Fråga dig själv: Vill du klättra ditt ”Mount Everest”, eller vill du ha det uppnått? Fredrik strävan att nå toppar har slående likheter med de drivkrafter, strategier och riskanalyser som vi ställs inför på jobbet och i vardagen. Vad krävs för att lyckas med ditt ”Mount Everest”? De flesta tänker fel. De undrar hur de ska hitta motivationen att orka lite till. Fredrik Sträng tänker: hur mycket vill jag nå mitt mål på en skala från 1-10?

”Många frågar mig hur jag lyckas med det jag gör. Jag brukar säga, mina tankar, tal och beteenden måste föra mig närmare mitt mål annars gör jag något galet.”

Fredrik Sträng om ”toppfeber”

2008 företog Fredrik Sträng den näst intill omöjliga utmaningen, K2 – världens tuffaste berg. Det var ett tragiskt år. 11 människor omkom. Fredriks team klarade sig och fokuserade på räddningsarbetet istället för att klättra mot toppen. Fredrik talar om ”toppfeber”, ett fenomen som inte bara gör sig igenkänt inom klättring utan även i näringslivet där målet blir för personligt att man trots tydliga varningssignaler inte avböjer att investera goda pengar i dåliga affärer.

Inom klättringen kan konsekvensen vara bråd död. Inom näringslivet kan det handla om företagets överlevnad. Fredrik pratar om vikten att fatta rätt beslut under extrem press och stress. Framgångsrika team i bergen har ett väldefinierat mål, tydliga roller och ett öppet kommunikationsklimat för teamet är aldrig starkare än den svagaste länken.

Ett tydligt exempel på arbetsglädje är Pemba Sherpa som Fredrik Sträng träffade 2006 på Mount Everest. Fredrik berättar: ”Han hade en uppgift 8 h om dagen i 2 månader på berget och det var att smälta snö och is för att täcka expeditionens vätskebehov. Varje dag trallade han på sånger och verkade älska sitt jobb.

Jag frågade Pemba ”how come you’re always so positive melting all the ice and snow?”. Pemba svarade, I have the most important job. What is it, frågade jag? Pemba svarade, without water, everyone will die! Pemba förstod att han aldrig skulle stå på toppen av Mount Everest i sin roll på berget, men, utan honom så skulle inte expeditionen komma långt. Att älska sin uppgift och se vilken nytta den för med sig är en av de viktigaste faktorerna för att känna sig delaktig och bidragande till en lyckad expedition som ett framgångsrikt företag.”

Interaktiva föreläsningar

Med Fredrik Strängs föreläsningsmodell så får publiken under ett par tillfällen bilda små grupper för att diskutera vad de skulle gjort i några extremt pressade situationer. Efteråt diskuterar vi de olika valen och potentiella konsekvenser. Till sist berättar Fredrik om sina erfarenheter och hur hans team gjorde för att lyckas.

Populära ämnen:

Tankens kraft kan försätta berg | Ledarskap på Liv & Död | Beslutsprocesser i döds-zonen | Nå toppen och må toppen! | Jag hjälper företag att nå deras Mount Everest | För dina tankar och tal dig närmare ditt mål?

Stäng

Boka profil

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Speaker booking form

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Boka talare