Fredrik Moberg bannerbild

Fredrik Moberg - Talare

Forskare och författare

Doktor Fredrik Moberg har mer än tjugo års erfarenhet som forskare, hållbarhetsexpert och miljökommunikatör. Han har specialiserat sig på att göra forskningen om planetens klimat och ekosystem mer tillgänglig och användbar för såväl offentlig som privat sektor, med uppdragsgivare som Sida, regeringen, FN:s miljöprogram UNEP och ett flertal företag.

Hans föreläsningar kan ge dig och din organisation en djup forskningsbaserad förståelse för hur förändringar i klimat och miljö kommer att påverka samhället och din bransch de kommande årtiondena.

Under 2021 är han aktuell som författare till den nya boken ”Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar” (april). Vad kan vi människor lära av naturens alla djur, växter, svampar och mikroorganismer för att hitta smarta lösningar på klimatkrisen och andra stora samhällsutmaningar?

Fredrik är från början marinbiolog och disputerade på en avhandling om korallrevens ekologi och betydelse för människan. Idag driver han organisationen Albaeco, som arbetar med populärvetenskaplig kommunikation och strategisk rådgivning inom miljö, klimat och hållbarhet. Som forskare och lärare är han även verksam vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet. Vid SRC har han varit verksam sedan starten och arbetat som kommunikationsrådgivare åt professor Johan Rockström och andra ledande hållbarhetsforskare i över tio år.

Fredrik är också rådgivare för flera företag inom hållbar innovation och hållbara affärsstrategier; medlem av det strategiska rådet för RE: Source (Sveriges största satsning på forskning och innovation inom resurs- och avfallsområdet); och medlem av juryn för Nordiska rådets miljöpris.

Som forskare är Fredrik Moberg väl insatt i de påfrestningar vi utsätter planeten för. Men det han verkligen brinner för är hur vi gör miljö och hållbar utveckling till mer av en möjlighet än ett dåligt samvete. Mer ”I have a dream” än ”I have a nightmare”! Att ta ansvar för klimat och miljö behöver inte längre vara en uppoffring, det kan vara den självklara vägen framåt för en hållbar och rättvis utveckling med ekonomisk utveckling, jobb och livskvalitet.

Genom åren har han föreläst för bland andra H&M, Houdini Sportswear, Coop, If, Axel Johnsongruppen och en lång rad andra företag, organisationer, myndigheter och politiska grupperingar.

Fredrik Moberg har även varit med och utformat och levererat ett antal utbildnings- och ledarskapsprogram, t.ex. SRC:s executive-program “Transformative business leadership for a prosperous planet” som lockat ett antal av Sveriges mest framstående vd:ar och styrelseledamöter. År 2015 var han med och grundade ”The Biosphere Code”, ett initiativ för att bättre förstå och styra hur AI och algoritmer påverkar planetens klimat och miljö, samt samhället i stort.

Boka en inspirerande föreläsning med Fredrik Moberg hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: Biomimikry - Naturens lösningar på vår tids stora utmaningar | How to do business within planetary boundaries | Att kommunicera klimat/hållbarhet effektivt och trovärdigt – behöver vi en annan berättelse? | Three insights about the planet and seven global problems that we can turn into opportunities

Fredrik Moberg profilbild

Fredrik Moberg

Forskare och författare

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: