Folke Rydén bannerbild

Folke Rydén - Talare

Journalist & dokumentärfilmare

Folke Rydén är en välkänd TV-journalist och filmare.

Alltid lika insatt och påläst, vare sig det handlar om ett uppdrag som moderator eller talare.

Folke Rydén är en välkänd journalist och filmare som bland annat var Rapports korrespondent i USA under många år. Hans föreläsningar om ”Trump – världen och vi” är högaktuell och mycket efterfrågad. Dessutom föreläser Folke om globaliseringens effekter, hållbar utveckling, etik och forskning. Folke är även efterfrågad när det handlar om personlig utveckling; om att inspirera och motivera. Med humor och värme talar han om vikten att våga misslyckas och komma igen.

Även rollen som moderator behärskar Folke till fullo. Han är alltid väl insatt i sina uppdrag, oavsett ämnesområde, och har en oöverträffad förmåga att anpassa sina framföranden för att stämma in på målgrupp och syfte. Folke har genom åren intervjuat tusentals personer och kan konsten att locka fram det som är mest intressant. Han har även förmågan att hålla ihop engagerade deltagare och hålla dem fokuserade på konferensens eller mötets mål.

Som vinnare av Stora Journalistpriset och en rad internationella utmärkelser för sina dokumentärfilmer betraktas han i branschen som en av få svenskar som håller internationell klass som reporter och filmare. Under årens lopp har Folke på sitt karaktäristiska sätt och med sin välbekanta röst rapporterat om nyheter och händelser av de mest skilda slag. Folke har varit sommarpratare i Sveriges Radio och är dessutom före detta femfaldig mästare i fallskärmshoppning.

Exempel på föreläsningar:

MILJÖ, MOD & MORAL
– Hur ska vi agera idag för att överleva i morgon?

Utmaningarna är enorma – men det finns hopp!

Folke Rydén, journalist och dokumentärfilmare, beskriver med stort engagemang sitt
eget miljömässiga uppvaknande och vad var och en kan göra för att bidra till att rädda världen.

Folke Rydén har gjort en rad prisbelönade filmer som berör miljö- och hållbarhetsfrågor. Nu tar han med åhörarna på en fantastisk resa till sju kontinenter. Men humor och värme berättar han om utmaningar och möjligheter. Hela tiden varvat med upplysande och fascinerade filmklipp från egna reportageresor och TV-inslag.

– Det är bara att gå till mig själv, när jag mäter min påverkan visar det sig att om alla levde som jag skulle det behövas tre och ett halvt jordklot. Det är uppenbart att vårt sätt att leva inte är hållbart, säger Folke Rydén.
– Man tycka, att den ser väldigt mörk ut, framtiden. Men det behöver inte vara så. Vi måste lyckas hålla även en annan bild i huvudet samtidigt och det är en bild av framgång.

Folke Rydén framhåller, som exempel, att den gemensamma kampen mot ozonhålet har varit framgångsrik, att utsläppen av svaveloxid har minskat kraftigt och att DDT och PCD förbud har lett till att havsörn och säl kommit tillbaka.

– Vi måste ju känna hopp. Det handlar om samarbete och kunskap. De stora farorna är apati och likgiltighet.

Allt som behövs för att rädda världen och slippa miljöångest är tre saker, menar Folke Rydén. Här är hans råd:
• Bry dig, om miljön och omvärlden.
• Skaffa kunskap, så att du kan fatta rätt beslut.
• Agera – det går att göra både i stort och smått.

Sagt efter föreläsningen:

”Folkes engagemang smittar av sig och han talar med åhöraren på rätt nivå i en fråga som är så stor. Vi är väldigt glada över att ha fått ta del av Folkes erfarenheter och föreläsning. Vi fick väldigt många kommentarer från åhörare som instämde på våra egna reflektioner på en mycket bra presentation. ”
Borås Energi, arrangör

”Tidigare trodde jag att det var mer kört. Men det är det inte. Anledningen
är inte att problemen är små utan att våra möjligheter faktiskt är enorma. Vi har lyckats med stora globala projekt. Att fixa ozonskiktet, att besegra fascism och nazism. Allt är möjligt. Den insikten fick jag efter att ha lyssnat på Folke Rydén.”
Magnus Eriksson, åhörare

……………………

ÖSTERSJÖN – MILJÖ, HOT OCH UTMANINGAR

Efter många år utomlands upptäckte Folke Rydén Östersjön – både privat och professionellt. Och insåg att vi måste fokusera på miljöproblematiken också på hemmaplan. I en mycket uppskattad och efterfrågad föreläsning tar Folke med publiken på en lika personlig som ögonöppnande resa:

”Fram tills dess att jag var 40 år hade jag ingen relation till Östersjön. När jag flyttade hem till Sverige och Stockholm – efter att ha jobbat utomlands en längre tid som utrikeskorrespondent – fick jag och min familj tag på ett sommarställe i Fiskebyn på ön Vätö, 30 meter från havet vid Björköfjärden i Norrtälje. Och jag fick möjligheten att upptäckta denna underbara värld, skaffade båt och lärde känna havet.

”Efter hemkomsten insåg jag att man inte bara behöver fokusera på miljöproblematiken i fjärran länder – vilket jag ju hade gjort – utan att det också är viktigt att granska problemen på nära håll. Jag kom till insikt om att Östersjön är en väldigt utsatt värld och att den är ett bra exempel på att det faktiskt går att förbättra.”

”Östersjön är ett ömtåligt innanhav som brottas med enorma miljöproblem: övergödning, överfiske, farliga utsläpp, hotade arter, giftig algblomning. Och allt detta i ett hav som är omgivet av vad som anses som världens mest miljövänliga nationer!”

”Jag har under tio år gjort filmer om de områden som är de mest brännande, som torskfisket, föroreningarna från djurgårdarna, kemikalierna som går rakt ut i havet, mikroplasterna och utsläppen från fartygen. Filmerna har blivit mer uppmärksammade än vad jag trodde till en början.”

”Åtta-nio länder runt Östersjön berörs av havet. Det är viktigt att komma ihåg att Sverige har en historisk skuld som vi får betala för nu, men också att vi inte omedelbart kan kräva att det kan ske samma förändringar i alla länder. Och att inte trampa någon på tårna. Jag hoppas att vi ska kunna hitta en modell för samarbetet, som även kan appliceras på andra områden. ”

”Det viktiga i miljöarbetet är att sprida informationen, öka medvetenheten, kunskapen. Men man måste beröra människorna för att kunna påverka dem. Inspirera dem så att de agerar. Positiva saker har skett. Flera problem har åtgärdats, eller är på väg att åtgärdas. Vi har lyft frågorna. Det handlar om mina barn och barnbarns farmtid. Jag vill att de ska få njuta av ett friskare hav.”

”Att inte bry sig innebär även det ett avgörande ställningstagande. Och utan
upplysning och kunskap riskerar vi att fatta oinformerade och farliga beslut. Det
är trots allt vi – 90 miljoner människor runt Östersjön – som avgör vilket hav vi
vill ha. Utrotad torsk och algblomning eller rent vatten och biologisk mångfald?.

Jag brukar alltid säga att det inte är så att vi har ärvt vår jord från tidigare generationer, utan – vi har lånat den av kommande generationer!

……………

TRUMP, VÄRLDEN & VI

Med Donald Trump i Vita huset har USA blivit mer protektionistiskt, oförutsägbart och konfrontativt. Det påverkar oss alla – på många olika plan.

Journalisten och filmaren Folke Rydén kom till Washington 1989 som ung utrikeskorrespondent för Sveriges Television. Han fick möjlighet att resa runt i USA och har besökt 49 delstater och bevakat samtliga presidentval sedan Bill Clinton blev president 1992.

År 2016 gjorde Folke Rydén en uppmärksammad och prisbelönad film om presidentvalet då Donald Trump kom till makten. Filmen baserades på unika intervjuer med samma amerikanska väljare som Rydén följt under en 24 års period.

Med utgångspunkt från denna långa erfarenhet beskriver Folke Rydén hur världen förändrats med Donald Trump i Vita Huset. Aldrig tidigare har en amerikansk president präglat och påverkat omvärlden i samma utsträckning. Det handlar om allt från klimat och invandring till ståltullar och twitterutspel. Med exklusiva klipp från egna reportage och dokumentärfilmer ger Folke Rydén en insiktsfull och personlig bild av hur USA påverkar världen och Sverige idag.

Hur kom det sig att Trump fick så stort stöd av amerikanska väljare att han kunde bli president? Vad är de viktigaste som hänt under hans tid i Vita huset? Och vad händer egentligen nu, kommer den oförutsägbara turbulensen att fortsätta eller kommer presidenten rentav tvingas avgå?

Folke Rydén var tidigare SVT:s USA-korrespondent och är en av Sveriges mest prisbelönta dokumentärfilmare

………………..

TO SAVE THE WORLD – LET’S START WITH THE BALTIC SEA!

Over more than 20 years, I centered my attention on social and environmental problems in faraway places.

Today, I am focusing on the environment at our doorstep.

Because I am convinced; it is not until we are able to solve the urgent environmental issues at home that we gain the credibility to demand great measures globally.

When it comes to the Baltic Sea, we are faced by the contradiction between ominous images of doom on the one hand and the possibility to preserve a unique environment on the other. In the coming years, decisions and processes within science, academic research and politics will be of decisive importance to the future of our sea.

Over ten years, with some of the leading experts in their respective fields – scientists, filmmakers, journalists and media professionals – I have documented the efforts to save the Baltic Sea. It has been an overwhelming and dramatic time.

My ambition is to get people to care. To discover and be touched. To understand that sustainably and profitability go hand in hand. I want my children and grandchildren to be able to enjoy a healthier sea.

To not care is to take a stand of decisive importance as well. And without information and knowledge, we risk making uninformed and risky decisions. It is us – the 90 million people living around the Baltic Sea – who decide what kind of sea we want. Extinct cod and algal blooms or clean water and biological diversity? The choice is ours.

I want the coming generations to be proud over what we, the people around the sea, one day hope to accomplish: the beginning of the end of over fishing, dead sea beds, algal blooms, and pollution. The starting-point of increased awareness, a healthier sea and a natural and wholesome environment.

If we can save the Baltic Sea, we should be able to save the world!

Folke Rydén is a renowned Swedish journalist and documentary filmmaker. He is a former US correspondent for Swedish Television and has won numerous international awards.

Boka en inspirerande föreläsning med Folke Rydén hos oss på MySpeaker!

Populära rubriker: MILJÖ, MOD & MORAL - Hur ska vi agera idag för att överleva i morgon? | ÖSTERSJÖN – MILJÖ | HOT OCH UTMANINGAR TRUMP | VÄRLDEN & VI | TO SAVE THE WORLD – LET’S START WITH THE BALTIC SEA!

Folke Rydén profilbild

Folke Rydén

Journalist & dokumentärfilmare

Boka en talare:

Vi återkommer till dig om din förfrågan så snabbt som möjligt!

Ämnen: