Sommartips 2021!

Semestertiderna närmar sig med stormsteg. Äntligen är det dags att sova ut, få tid till läsning, trädgård, matlagning, familj, vänner och allt det där andra som man inte riktigt alltid hinner med.

Vi bad några av våra föreläsare att dela med sig av sina bästa sommartips – allt från boktips till aktiviteter. Varsågod och läs och inspireras! 

Anna Bennich

Anna Bennich - Psykolog och författare

Kom ihåg att vi är varandras semesterupplevelser och sommarminnen. Att vi spelar roll för hur alla som vi umgås tätt tillsammans med upplever sin sommar. Var varsamma med varandra. Men kom ihåg också att omtanke och vänliga handlingar behöver vi alla ge - men också ta emot. Bestäm er för att göra minst ett medvetet omtänksamt beteende emot de du har omkring dig varje dag. Det brukar ge många goda ringar på vattnet. Ha en fin sommar!

Psst. Ett bonustips! Annas nya bok handlar just om detta och heter "Sommarstugan - Konsten att överleva sommaren med släkten".

Gustav Molnar profilbild

Gustav Molnar - Entreprenör & föreläsare

Vi människor är som mest kreativa när vi är lediga. Lugna sommardagar, med mycket sömn och lite stress skapar oerhört bra förutsättningar för kreativitet och idéskapande. För att alla dina fantastiska idéer inte ska sväva iväg ut i intet vill jag tipsa dig om att skaffa en sommardagbok där du skriver ner dina tankar och idéer. Passa gärna på att skriva en dikt eller måla något i din dagbok, och var lyhört för dina inre drivkrafter. Glad sommar!

Elizabeth Kuylenstierna profilbild

Elizabeth Kuylenstierna - Terapeut, ledarskapcoach och föreläsare

Jag tar baddräkt under träningskläder och går mina snabba powerwalks på morgonen och avslutar med ett dopp! Stockholm har fantastiskt vatten och så många badplatser! Sen rekommenderar jag att köpa alla Anna Tells böcker och plöja igenom dem allihop, hon är mitt senaste författarfynd. Och så kom ihåg att använda ALLA sinnen, se, dofta, lyssna, känn, smaka - sommaren är en så rik tid för sinnena. Daggen i gräset, värmen på huden, färskpotatis med örtsmör, solglitter på havsytan, strilande regn. Glad sommar till alla!

Andreas Ekström profilbild

Andreas Ekström - Journalist och författare

Använd rejält med solskydd, grilla hel halloumi, registrera dig och dina barn som organdonatorer, läs Sigrid Combüchens biografi över Knut Hamsun, rösta i alla eventuella val, rensa mejlen riktigt ordentligt, bada även om du känner dig tveksam när du står där för man ångrar sig aldrig, och sist men inte minst: gör rabarberpaj medan rabarbern är tillräckligt späd! Och just det – vill du dra iväg ett mejl till mig så ska du få en riktigt utmanande fråga om vår digitala revolution att fundera på i retur. (Om du inte hittar min adress så är du en klåpare.)

Gunnar Söderström profilbild

Gunnar Söderström - Naprapat och föreläsare

Satsa på morgonträning! Den endorfinkick träningen ger tar man med sig under resten av dagen. Passa på innan temperaturen blir för hög, och innan dagen fyllts på av andra planer. Då är det lätt att träningen inte blir av. Dessutom kan du vila, sola och bada med en extra skön känsla efteråt. Att veta att man redan har gjort sin aktivitet och har det på kontot är världens bästa sommarfeeling. Så om du ser till att ha passet avklarat redan på morgonen kan du njuta av spontana eftermiddagar och kvällar hela sommaren med en nöjd glad känsla och i fin form 🙂

Katarina Blom profilbild

Katarina Blom - Psykolog och författare

Jag vill tipsa om att varva med olika typer av återhämtning under semestern! Slapp stil i solstolen i all ära men ibland är det mer återhämtande med ett förtroligt samtal med en vän eller en springtur i skogen. En bra tumregel är att återhämta sig med en annan aktivitet än den som just gjort en trött. Har du styrt upp familjens semesterplaner och är tankemässigt matt - återhämta dig fysiskt eller socialt! Har du varit en superförälder å sprungit runt å lekt med barnen på stranden - återhämta dig med lite tankeaktivitet som att läsa en bok eller lyssna på podd. Har ni haft en social släktturné nu när de äldre är vaccinerade - återhämta dig med lite skön egentid. Vi mår bra av att aktivera oss socialt, fysiskt och kognitivt - men kan också återhämta oss genom precis dessa aktiviteter. Tricket är att varva!

Robert Karjel profilbild

Robert Karjel - Pilot, författare och föreläsare

Mitt bästa tips: Läs en bok, men inte bara att man gör det som vanligt. Sätt dig på uteplatsen/balkongen en skön kväll och läs den i ett sträck till nästa morgon. Ta med en filt och något gott att dricka, kanske en ficklampa också för den kan behövas mellan halv två och halv tre, men sen blir det ljust igen. Så lätt att göra, så sällan man gör, alla kan och har tid, och blir tveklöst ett av sommarens bästa minnen. Vilken bok då, ja självklart Eileen av Ottessa Moshfegh.

Jonas Eriksson profilbild

Jonas Eriksson - Fd fotbollsdomare, entreprenör och expert på SVT

Mitt bästa tips inför sommaren: Glöm inte att träna…röra på dig lite lagom. Du behöver inte sätta nya personliga rekord, men lite regelbunden, rolig rörelse ger dig allt du behöver. Maten smakar godare, vinet får mer smak, du sover bättre, boken blir mer intressant och dina batterier kommer att bli snabbare uppladdade inför den härliga höst som väntar.

Sofia Rasmussen profilbild

Sofia Rasmussen - VD, omvärlds- och trendanalytiker

PODD: Jag vill tipsa om en informativ och djupdykande podd som gör gott för själen och som har varit min inspirationskälla i flera år nu. Den heter ”Good Life Project” och drivs av författaren Jonathan Fields. Det finns hundratals intervjuavsnitt att dyka ned i. Podden gästas av allt från succéförfattarna till vår tids stora bästsäljare (Såsom Brené Brown, Susan Cain, Elizabeth Gilbert) till andliga ledare, entreprenörer och forskare. Och den röda tråden? Vad betyder det att leva ett gott liv?

BOK: En bok som jag regelbundet har återkommit till sedan den utkom 2019 är "Livsutvecklingens Psykologi" av Kristina Elfhag. Boken tar sig på ett ambitiöst och fängslande sätt an temat utvecklingen av det egna jaget. Den här boken fokuserar på de utvecklingssprång som görs under våra vuxenliv. Utifrån psykologisk forskning presenteras varje livsfas som vi människor träder in i och på vilket sätt de förser oss med nya perspektiv, förmåga att tänka mer komplext, större självinsikt och visdom.