Rekommendationer folksamlingar

Sammankomster under Corona – Vad gäller egentligen?

Det är inte bara vi på MySpeaker som håller koll på och följer hur läget utvecklar sig kring regelverk och rekommendationer om Corona, utan det gör också många av våra kunder. Är det möjligt att ha en kickoff internt? Vad finns det för generella råd och rekommendationer kring interna sammankomster? 

För att förenkla litegrann så har vi här samlat lite länktips för vidare läsning, samt en kortfattad sammanfattning från SVT. Källor och vidare lästips har vi angett längst ner i texten.

Vi på MySpeaker har ett antal lösningar för dig som vill anordna digitala event, eller kanske kombinera live och digitalt. Dessa kan du läsa mer om här.

Har du frågor till oss är du varmt välkommen att höra av dig.

 

VILKA SAMMANKOMSTER GÄLLER BEGRÄNSNINGARNA FÖR?

Förbudet gäller formellt allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten. Dessa omfattas av ordningslagen. De evenemang som redan fått tillstånd får anordnas, men inte med fler än 50 deltagare.

Till offentliga tillställningar hör tävlingar, däribland sport och idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster (till exempel vigselgudsjänst, begravningsgudtjänst), bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.

VILKA OMFATTAS INTE AV BEGRÄNSNINGARNA?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller minnesstunder efter begravningar (till exempel kaffe efter en begravning) – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.

Till den här kategorin hör också gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar, fram till dess att riktlinjerna tagits fram, till ett eget ansvar vad gäller både privatpersoner och företag. Alla bör göra en egen riskbedömning, anser de.

VARFÖR SÄNKTES DET TILLÅTNA DELTAGARANTALET FRÅN 500 TILL 50?

När regeringen beslutade att förbjuda sammankomster med över 500 deltagare var det på grund av ett så stort evenemang antogs locka människor från många olika platser, och därför sågs de som en risk för att sprida smittan till olika delar av landet. Nu när man konstaterat att det finns en allmän smittspridning, är målet att minimera den, och därför bedömer Folkhälsomyndigheten att maximalt 50 personer bör mötas samtidigt. De allmänna råden och god hygien, social distansering och att hålla avstånd gäller dock fortfarande.

Då skolklasser, idrottslag och arbetsplatser ofta innebär möten om färre än 50 personer lades gränsen där, för att kunna fortsätta med nödvändig verksamhet.

Källa: SVT Nyheter. 

Folkhälsomyndigheten har utformat två tabeller för att använda vid riskhantering, om du planerar att anordna en mindre sammankomst. Dessa hittar du här.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!