Collina bannerbild

Pierluigi Collina – ”The more you know, the better you perform”

MySpeaker är stolt samarbetspartner till The Sales Conference.

Pierluigi Collina är en av huvudtalarna på The Sales Conference 2020. Ansedd som världens bästa domare kommer han att dela med sig av insikter och lärdomar från sitt liv på fotbollens absoluta toppnivå.

Intresserad av att lyssna på Pierluigi? Här kan du anmäla dig till The Sales Conference.

 

Stjärndomaren Pierluigi

Det är inte vanligt att en domare når samma stjärnstatus som spelarna på plan, men i fallet med Pierluigi Collina är det precis så.

Född i Bologna 1960, utbildad från stadens universitet med en examen i ekonomi 1984. Med en mor som var lärare, och en far anställd i det italienska försvarsdepartementet, och dessutom utbildad av nunnor, så var Pierluigis inte främmande för tydliga regler.

Som tonåring spelade han fotboll som mittback, men det var på en domarutbildning vid 17-års ålder där han talang upptäcktes. Hans sätt att vara både närvarande och atletiskt ledde till en snabb karriär i domarvärlden, och efter bara tre säsonger så dömde han på den högsta nivån av italiensk regional fotboll.

1991 dömde han sin första Serie A-match (italiens högsta fotbollsliga) och efter bara 43 matcher lades han till FIFAs lista av internationella domare. Han blev snabbt en vanligt förekommande syn på de stora matcherna, kanske extra slående på grund av sin förmåga att fysiskt matcha spelarna på plan. Något han senare uttryckte såhär, ”people probably don’t think of referees as athletes – but we are”.

God förberedelse är nyckeln

Han talar engelska, spanska, franska och italienska flytande, något som är en stor fördel i kommunikationen med spelarna på plan. Hans förberedelser inför varje match är någonting som utmärker Pierluigis insats som domare:

“In preparation for a match, I watch both teams on television at least once. The first thing I try to memorise when I study a game on television is how the teams play, the tactics they use on the pitch, both for defending and attacking. It’s important to understand how their games progress, how the various moves are played out, to observe how they deal with their set-pieces, their free-kicks, and corners. I then move on to an analysis of individuals, because carrying out a game plan depends on the characteristics of the various players.”

Ett sinne för detaljer

Det är sinnet för detaljer som har gjort Pierluigi framgångsrik. Han blev framröstad till den bästa domaren i världen av IFFHS (International Football Federation of History and Statistics) 1998, 1999, 2000, 2001, 2002 och 2003. Han har dömt UEFA-cupen, Champions League, OS, två VM och två EM. 2003 blev han tilldelad en av Italiens finaste titlar, ”Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana”. I sin domarkarriär var Pierluigi oöverträffad. Han delar nu med sig av sina insikter från planen till affärsvärlden. Sinne för detaljer, noggranna förberedelser, och en tillika rättvis och fullständig kontroll situationen. Lika relevant oavsett om det är på fotbollsplanen eller i näringslivet.

Som han själv uttryckte det:

”The more you know, the better you perform”

Här kan du läsa intervjun i sin helhet.
Här kan du anmäla dig till The Sales Conference 2020.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!