Ätbart på Svenska hjältar galan

Minska matsvinnet – Gästinlägg från prisbelönta föreningen Ätbart

Vi är jätteglada över att få presentera en artikel från våra gästförfattare på Ätbart. Ätbart jobbar inte bara för en god sak, de har också blivit uppmärksammade för sitt arbete på ett nationellt plan. 2021 vann de pris som ”Årets hållbarhetshjältar 2021”, och blev prisade på Svenska Hjältar-galan.

Juryn motiverade valet såhär:

”Ätbart är hjältar för att de gör gott både för miljön och för utsatta människor. De räddar tonvis med mat från att slängas varje vecka, och inspirerar till ett hållbart sätt att leva.”

Nedan kan du läsa mer och fördjupa dig i deras arbete, dessutom finns en länk till  deras hemsida där du även kan boka deras utbildningar.

 

Matsvinn är en klimatbov

Tre procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp orsakas av mat som vi inte äter. Det kanske inte låter mycket men matsvinnets årliga utsläpp motsvarar utsläppen från cirka 200 000 bilar. Och mängden vatten det krävs för att producera det globala matsvinnet är högre än det land som har högst vattenkonsumtion i världen.

Matsvinn belyser på ett effektivt sätt de tre pelarna i begreppet hållbarhet: det är ett slöseri med naturresurser och varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart. Varje svensk slänger nästan 40 kg ätbar mat per år. Det är mat som skulle räcka till både lunch och middag i över en månad! Detta ska vi ändra på. 

 

Vi är Ätbart

Den ideella föreningen Ätbart grundades 2019 i Skövde med målet att, i enlighet med Agenda 2030, minska Sveriges matsvinn med 50% till år 2030. Vi arbetar med och mot matsvinn, både kortsiktigt och långsiktigt. Föreningen har två olika verksamhetsområden; Mathjälpen och Utbildningen

Mathjälpen är en icke-vinstdrivande verksamhet som idag finns i sex kommuner runt om i Skaraborg. Genom Mathjälpen arbetar vi med att omfördela livsmedel som riskerar att bli matsvinn till människor i behov av stöd. Detta möjliggörs tack vare våra nästan 400 volontärer. I dagsläget samarbetar vi med drygt 40 livsmedelsaktörer, livsmedelsbutiker såväl som restauranger. Den mat vi hämtar hos våra givare, går våra volontärer igenom för att t.ex. rensa bort sådant som fått tryckskador under transporterna eller tejpar ett paket pasta vars förpackning är sönder. Maten packas därefter i matkassar vilka erbjuds till människor som lever i socioekonomisk utsatthet. 

Genom våra samarbeten har vi fått direkta erfarenheter av matsvinnshantering. Varje dag ser vi vilka enorma mängder livsmedel som riskerar att svinnas. Men vi har också den fantastiska möjligheten att ta tillvara på och rädda dessa livsmedel och se till att de gör nytta där den verkligen behövs. Vi har inte bara hands-on erfarenheter utan även akademisk tyngd och kunskaper inom klimat, miljösystem och hållbar utveckling. Med detta som grund har vi utvecklat en unik kompetens inom området. Vår utbildningsverksamhet syftar till att öka kunskapen om relationen mellan mat och klimat, med fokus på matsvinn.

 

Gå en utbildning i att motverka matsvinn 

Ätbart har utbildningar som riktar sig till alla delar av samhället; skolelever, kommuner, företag, föreningar och allmänheten. Utbildningarna är utformade utifrån varje målgrupp och kan anpassas ytterligare vid specifika önskemål och om önskas kan utbildningarna också ges digitalt. Med våra utbildningar erhåller deltagarna kunskap om hur mat och klimat hänger ihop, vad matsvinnet har för klimatmässiga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser, varför matsvinn uppstår och vad vi kan göra för att minska det. 

Vi erbjuder inte enbart enstaka utbildningstillfällen utan kan också vara en del av ett mer omfattande hållbarhets- och förändringsarbete. Vi kan stötta och vara en del av er förenings eller ert företags hållbarhetsarbete. Med vår kompetens och expertis kan vi hjälpa er att planera, driva, genomföra, utvärdera och utveckla arbetet mot minskat matsvinn. 

Läs gärna mer om oss och våra verksamheter på www.atbart.org. På hemsidan hittar ni även hur ni går till väga för att boka utbildningar med oss!

 

Några konkreta tips från Ätbarts utbildningsansvarig: 

  • Planera och laga utifrån vad som finns hemma 
  • Våga vara kreativ! Gå ifrån receptet och lägg till eller anpassa utifrån de varor du har hemma. Ta hjälp och hitta inspiration på nätet 
  • Skriv en att handla-lista 
  • Sänk temperaturen i kylskåpet, det ska vara max 4 grader. Korrekt temperatur och korrekt förvaring förlänger varornas livslängd 
  • Förbarma er över singelbananer – Dem är inte godare för att de sitter ihop i en klase – Leta efter förpackningar i rätt storlek, och allra helst om det går att köpa på lösvikt! För stora förpackningar kan lätt lämnas halvtomma i kylskåpet och glömmas bort.

 

En bild på Lotta Sellmann Jansson, utbildningsansvarig på fden ideella föreningen Ätbart.
Ätbarts utbildningsansvarige Lotta Sellmann Jansson.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!