pexels-vlad-bagacian-1061640 (1)

Berättelser kring lägerelden – Att tända en gnista – Kristina Paltén

Text av äventyraren, ultralöparen och föreläsaren Kristina Paltén. Kristina föreläser om hur du kan skapa förutsättningar att lyckas, om mod, rädsla, risken att misslyckas, mentala strategier och om hur höga mål motiverar och engagerar individen och organisationen. I den här texten skriver Kristina Paltén om hur en berättelse kan tända en gnista.

Inspirera mig tack!

Jag lyfter telefonluren och ringer kunden. Jag presenterar mig kort, de har redan bestämt sig för mig, och frågar hur de önskar att deltagarna ska känna efter min föreläsning. 

– Jag vill att de känner sig motiverade! Inspirerade! hör jag en entusiastisk röst säga.

– Det kan jag lova dig, säger jag och biter mig lätt i läppen. 

 

Jag vet att jag skarvar. När det väl kommer till kritan kan jag inte inspirera eller motivera någon till ett skit. 

Sju år tidigare sitter jag i lönesamtal med min chef. Vi går igenom de mål vi satt upp tillsammans och han berättar hur han ser på mina prestationer. Vi pratar om min utveckling och mina kommande mål och till slut kommer det där jag hört så många gånger förr:

– För att du ska få högre lön behöver du nå den här nivån på målen. 

– Jag är nöjd med min lön. Kan du ge mig fler semesterdagar istället för löneökning? 

– Nej, det kan jag inte. Det är emot företagets policy. 

Jag suckar. Det är samma visa i år igen. Det är fascinerande hur vissa företag och chefer envisas med sin tro att ökad lön eller bonusar är en motiverande faktor trots att vetenskaplig forskning i tiotals år visat att pengar som motivationsmedel endast fungerar för otroligt enkla sysslor. För mer kvalificerade arbeten fungerar det sällan och i värsta fall är pengabelöningar till och med destruktiva.

Jag gör slag i saken – jag säger upp mig, springer genom Iran, blir föreläsare och skriver böcker. 

Att tända det engagemanget som redan finns

Jag tar reda på kundens utmaningar. Vilken målgrupp det är som ska vara med på föreläsningen, vad som är viktigt för dem och hur de relaterar till varandra. Utifrån det kunden målar upp, väver jag en berättelse.

Huvudbudskapet är ryggraden som jag färglägger med olika scener och kryddar med vetenskap. Jag arrangerar berättelsen till en melodi och förbättringsmålar med bilder. Röst och kroppsspråk spelar extrastämma som skapar övertoner.

När jag står på scenen ser jag stjärnor tändas i deltagarnas ögon. Stjärnorna är själar som lyser på himlavalvet. Det är den äkta, inre motivationen, som tänds. Det jag kan är att blåsa eld i det som redan pyr därinne. Jag kan dela mina erfarenheter av vad som fungerar när det gäller att bestämma och skapa mitt eget liv. Jag kan få många att förstå att de kan mer än vad de tror. Jag får människor att våga växa och det älskar jag.  

För mig är det en trygghet att jag inte kan motivera eller inspirera någon till något alls. Jag kan bara tända det som redan finns.

 

Läs mer om Kristina och boka henne som föreläsare här.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!