Fredrik Haren bannerbild

Bättre vara kreativ än att fly och fäkta – Fredrik Härén

The fight-flight-or-freeze response (på svenska flykt- och kamprespons) är ett välkänt koncept kring hur människor agerar i en stressfull och/eller farligsituation. Det går ut på att man antingen flyr, slåss eller spelar död. Jag skulle vilja lägga till ett fjärde alternativ.

Låt mig förklara.

Låt oss ta ett klassiskt exempel på en fara – att bli attackerad av ett lejon.
Många tror att om man står öga mot öga med ett lejon så har man tre alternativ.

a) Fight – slåss med lejonet och försöka döda det innan det dödar dig (Lycka till…)

b) Flight – fly iväg. (Tyvärr springer ett lejon dubbelt så snabbt som världens snabbaste person…)

c) Freeze – att spela död, som tydligen är det “rätta svaret”, även om det känns högst riskfyllt.

Så vad är det fjärde alternativet: Att vara kreativ – till exempel genom att ge lejonet en fotmassage. Jo, faktiskt. De senaste veckorna har en meme gått runt på Internet om Alex Larenty som jobbar på en game reserve i Sydafrika och som där börjat ge fotmassage till lejonen där.

Kreativ fotmassage!

Från posten: “En dag upptäckte han att varje gång som han applicerade en kräm mot infektioner på lejonens tassar så slappnade de av och tycktes le. Sedan dess ger han fotmassage till lejonen på en daglig basis. Tack vare den behandling han erbjuder lejonen har han lyckats bygga upp en stark relation med de majestätiska djuren, och varje gång de nu ser honom komma lägger de sig på rygg och gör sig redo för en ny behandling.”

Källa: https://www.snopes.com/fact-check/lion-foot-massage/

Lion getting a foot massage

Foto: Matthew Tabaccos / Barcroft Media / Getty Images

 

Att erbjuda fotmassage till ett attackerade lejon kommer kanske inte att fungera, men jag hoppas du håller med om att idén om att erbjuda fotmassage till lejon är en kreativ och oväntad lösning. Däri ligger kraften i kreativitet – tillsynes galna idéer visar sig vara riktigt kloka.

Under de senaste 18 månaderna har mänskligheten levt i en kollektiv kris. Hur reagerade du till pandemin och dess effekter?

Med att fly?

Med att fäkta?

Med att spela död?

Eller använde du din kreativitet för att komma på ett vackert sätt att komma ur en svår situation?

När pandemin slog till beslutade vi i min familj att det viktigaste för oss var våra barn. Att de skulle se tillbaka på “pandemin-tiden” som “den lyckligaste tiden i sin barndom”. Vi tog barnen ur skolan och körde “home-schooling” för att få så mycket tid med det som möjligt när vi ändå jobbade hemifrån. Och vi tillbringade sex månader på en privat ö i Stockholms skärgård för att skapa underbara skärgårdsminnen hos våra barn. Det fungerade perfekt för vår familj.

Nästa gång du eller din organisation står inför en kris, utvärdera om den bästa lösningen verkligen är att fäkta, fly eller spela död – eller om ni kanske tjänar mest på att leta efter en ny, kreativ lösning på problemet.

Mänsklig kreativitet är en fantastiskt stark kraft. Utnyttja den. Det var den kraften som kom på idén om fotmassage för lejon – bara tänk vad den skulle kunna ge för lösningar för dig!

Att vara kreativ är att hitta lösningar på problem. Det är – skulle man kunna säga – ett vaccin mot ett problem. Så gör allt du kan för att utveckla den värdefulla förmåga som det är att vara kreativ – både hos dig själv och för alla i din organisation. Det ger dig ett fantastiskt försprång.

 


Artikel av författaren och föreläsaren Fredrik Härén, som är lite extra aktuell nu med en frukostföreläsning hos MySpeaker 8 september.

 

Här kan du läsa mer om Fredrik och boka honom som föreläsare. 

Vill du delta på frukostseminariet med Fredrik? Läs mer och anmäl dig här.

 

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!