Gustav Stenbeck bannerbild

Bättre, sämre eller annorlunda? – Gustav Stenbeck

Artikel av entreprenören, affärsängeln och föreläsaren Gustav Stenbeck om att våga vara öppen för förändring. Gustav Stenbeck föreläser om förändringskraften i hållbarhetsfrågorna, om innovation, förändring och en bättre och mer hållbar framtid.

 

Innan Corona var jag i USA två-tre gånger om året och jobbade delar av tiden från antingen Los Angeles eller New York. En av gångerna så umgicks jag en längre period med min syster, som bor i Los Angeles. Som en riktig SoCal-tjej så var hon vid detta tillfälle inte bara vegan. Hon var raw vegan. Ingen mat som upphettats över 42 grader var OK att äta. Jag tog intryck över hur lätt denna smått extrema diet var i Los Angeles och bestämde mig själv för att testa. Sagt och gjort. En under en begränsad tid ändrade jag det mesta i min diet och även mitt förhållande till min vardag.

Parallellerna till det vi går igenom just nu är slående. Corona-pandemin har inneburit att vi tvingats ändra bärande delar i det vi tidigare tog för givet som vardag.

Jag får ofta frågan om hur mycket jag tror vi kommer behöva ge upp för att rädda vår existens på denna planet. Mitt svar är alltid detsamma. Jag tror inte vi kommer behöva ge upp speciellt mycket. Men väldigt mycket kommer vara annorlunda. Precis som väldigt mycket är annorlunda idag mot, säg femtio år sedan. De allra flesta förändringar under de senaste femtio åren har drivit samhället i en bättre riktning. Den trenden kommer otvivelaktigt fortsätta.

Våga testa nya sätt!

Men alla förändringar har inte varit smärtfria. Vissa saker har vi först uppskattat efteråt.

Jag trodde t.ex. att veganska köttbullar skulle vara hemska. Det var de inte. Jag var övertygad att vegansk glass skulle vara tråkigare än sin konventionella dito. Inte en chans! Ben & Jerry’s veganska PB & Cookies är en religion för mig idag. Jag hade kunnat sätta mitt hus på att vegansk ost var vämjelig. Vilket den i ärlighetens namn oftast är… Men poängen är att genom att tvingas testa annorlunda saker insåg jag att de kanske inte alltid var sämre. I de allra flesta fallen var de bättre.

Den liknelsen funkar på andra ställen i samhället. Jag har t.ex. oerhört svårt att se att affärsresandet kommer återgå till 2019 års nivåer. De som tidigare belackade videokonferenser har under Corona insett att de inte är mer opålitliga än inrikesflyget. Istället för att gå upp 04.40 för att hinna med första flyget ut till niomötet, så kan du idag gå upp kl. 8. Äta lugn frukost och sätta dig framför datorn med pyjamasbyxor nere och skjorta uppe kl. 08.55. I god tid till mötet.

Det som innan Corona sågs som en uppoffring. Att sluta flyga. Har i och med Corona blivit en lyx. Att slippa flyga. Vi har slutat göra något och ersatt det med något bättre.

De förändringar vi gjort till följd av Corona, och den långa rad förändringar vi står inför, utgör en oerhört spännande framtid! Och i framtiden kommer vi både börja göra saker, och sluta göra saker. Men de gångerna vi kommer sluta göra saker, så kommer de ersättas av något mycket mycket bättre.

Vi kanske inte ser dem som uppenbart bättre idag, utan bara… Annorlunda. I alla fall inte tills vi testat.

 

Läs mer och boka Gustav Stenbeck som föreläsare här.

Kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!